Dosya : Biyografi

Dosya

Çocuklar için Yazılmış Einstein Biyografileri

Ülkemizde yayınlanan Einstein biyografilerinde yabancı yazarların ağırlıklı olduğunu görürüz. Bu durum diğer ünlülerin biyografileri için de geçerlidir.

Dosya

Türsel Sınırlar Muğlaklığına Dair Bir İnceleme: Ünlüler de Çocuktu Serisi

Hikmet Altınkaynak’a ait kısımlar biyografi ve anı türü sınırları arasında gezinir ve aslında hem ikisine de dahildir hem de ikisinden de ayrı.

Dosya

Çocuk Okura Göre Bir Biyografik Yazım: Çocuk Yazarlar

David Stabler tarafından yazılıp, Doogie Horner tarafından resimlendirilen Çocuk Yazarlar: Ünlü Yazarların Gerçek Çocukluk Hikâyeleri adlı kitap, ilk kez 2017’de yayımlanmıştır.

Dosya

“Filozof Olmadan Önce Onlar da Çocuktu”: Küçük Filozoflar Serisi Üzerine Bir İnceleme

Türkçeye Metis Yayınları sayesinde kazandırılan “Küçük Filozoflar” (Les petits Platons) serisi, çocukları felsefe ile tanıştırmayı amaçlayarak filozofların yaşantıları üzerinden Antik Yunan’dan çağdaş felsefeye, geniş bir dönemi ele alır.

Dosya

Tefrika Yayınları Çocuk Edebiyatı Dizisine Meta-Biyografi Çerçevesinden Bir Bakış

Klasik anlamıyla biyografi, anlatılan kişinin hayatından bahsederken nesnel belgelere dayanan kanıtlanabilir, elle tutulabilir bir metin olmalıydı.

Dosya

Biyografik Çocuk Yazınında Sıradan “Yüce”: Bir Fakir Orhan Veli

“Muzip bir hâlim vardır” bölümündeyse yazarın kişisel özellikleri gülünç anılarıyla birlikte aktarılarak metinde biyografik çocuksu anlatım tamamlanır.

Dosya

Biyografi, Masal, Fantastik: II.Abdülhamid’in Çocukluk Düşleri

Yetişkinlerin hızlı, "robotsu" dünyasına çoğu zaman ayak uyduramayan çocuk ruhların bir anlamda beslenme noktası aslında biyografi okurluğudur.

Dosya

Biyografinin Dinî Veçhesi: Resimli Çocuk Kitaplarında Hz. Muhammed Temsilleri

Resimli çocuk kitabı ve biyografi söz konusu olduğu için alt sınırı ilkokul öncesi olup üst yaş sınırı dileyen her okura açık olan kitaplardan başlamak meselenin adım adım incelenebilmesi açısından faydalı olacaktır.