Duyuru&Haber

Çocuk Yazını Gönüllülük Okulu Başlıyor!

Çocuk Yazını Gönüllülerini Bekliyor!

Çocuk Yazını Gönüllülük Okulu Başlıyor!

 

2017 yılından bu yana çocuk yazını alanındaki “eleştiri” ihtiyacını karşılamayı, Türkçe edebiyatın içinde özerk bir alan olarak önemli yer tutan ve nitelikli eserlere sahip olan çocuk yazını sahasına tıpkı yetişkinler için üretilen metinler gibi analitik, tarafsız ve akademik bir perspektifle yaklaşmayı hedefleyen Çocuk Yazını, sizlerin de desteğiyle büyüyor.

 

Çocuk Yazını Gönüllülerini Bekliyor!

 

Çocuk Yazını olarak, alanının edebi niteliğini tartışmaya açmanın “eleştiri” ile mümkün olduğunu düşünüyoruz. Her ay yayımlanan çocuk yazını kitaplarının ve bu kitapların ulaştığı çocuk okurların sayısının yüz binlere ulaştığı düşünüldüğünde çocuk yazınında çağdaş Türkçe yetişkin edebiyatının duyduğu “eleştiri” ihtiyacından çok daha büyük bir yoksunluk ve boşluk göze çarpmakta.

 

İşte bu derin boşluğu doldurmak üzere çıktığımız yolda, 5. yılımıza adım atarken hayli mesafe kat ettiğimize inanıyoruz. İlk günden beri amatör ruhla profesyonel çalışma disiplinini birleştirerek yol aldığımız bu mecranın, ekip arkadaşı olarak gönüllü desteğine ihtiyacı var.

 

Çocuk Yazını anlatımda 0-16 yaş okuru hedefleyen, hikâye, roman, şiir, tiyatro, söyleşi, biyografi, dizi, çizgi dizi, çizgi roman, film, animasyon filmi türlerinde yazılmış/yayımlanmış her tür metni yazar, yayınevi ve her tür ideolojiden bağımsız olarak incelediğimiz eleştirel metinlere yer verdiğimiz çevrimiçi bir platform olarak doğdu. Pandemi döneminde özgün tasarımlara sahip atölye ve okuma grupları, çocuk yazını sahasının farklı aktörlerini ağırladığımız Instagram canlı yayınları, akademide çocuk yazınının izini sürdüğümüz tez buluşmaları ve Şubat ayında piyasaya çıkan ilk kitabımızla büyük bir okula dönüştü. Bu okulun ilk mezunlarını vermesinin vakti geldi!  

 

Biz bu alanda çalışmanın, daha çok yazmanın, üretmenin öneminin farkındayız.  Siz de bizimle aynı kanaatteyseniz ve çocuklar için hazırlanan tüm içeriklerin önemine dikkat çekmek, farkındalık oluşturmak konusunda bize destek olmak, çocuk yazını sahasının renkli dünyasında bizimle yeni tecrübelerin kapısını aralamak isterseniz, gönüllülük okulumuza sizleri de bekleriz.

 

Çocuk Yazını Gönüllülük Okulu Nedir?

 

“Çocuk Yazını Gönüllülük Okulu”, Çocuk Yazını’nın farklı iş kollarında bize destek olmak isteyen takipçilerimiz için planladığımız bir ay süreli çevrim içi bir eğitim programıdır. Çocuk yazını alanına aşinalık kazandırmayı ve Çocuk Yazını’nda yürütülen işler için gerekli olan becerileri kazandırmayı hedefleyen program, ilgili herkesin başvurusuna açıktır. Programa çevrimiçi form aracılığıyla başvuru yapılacak olup, mülakat yoluyla katılıma hak kazanılacaktır. “Çocuk Yazını Gönüllülük Okulu” eğitimleri ağırlıklı olarak çevrimiçi yürütülecek ve katılımcılardan aktif katılım beklenecektir. Eğitimi tamamlayan katılımcılar Çocuk Yazını ekibine dahil olacak, önümüzdeki yıl yer almayı planladığımız projelerde ve yazı çalışmalarında aktif yer alacaklardır.

 

Çocuk Yazını Gönüllülük Okulu Çevrimiçi Eğitim Programında ne var?

 

  • Dijital Yazında Editörlük: Panel Kullanımı, Yazı Girişi ve Düzenleme
  • Eleştirel Okuma: Bir Argüman Nasıl Doğar ve İfade Edilir?
  • Bir Film Nasıl Okunur?
  • Akademik Yazım İpuçları
  • İngilizce Makale Yazımı Teknikleri
  • Bir Metni Çevirmek: Kuramlar, Yönelimler ve Pratik
  • Yazıya Uygun Görseli Keşfetmek: Araştırma, Estetik Bakış ve Afiş Tasarımı
  • Temel Referans Sistemleri (MLA, APA, Chicago)
  • Proje yazımında Dikkat edilmesi Gereken Hususlar: Kaynak Arama, İçerik Üretimi ve Başvuru
  • Yayıncılık Odağında “Saha Araştırması” Nasıl Yapılır? (Dijital Kütüphane ve Veri tabanları Kullanımı, Yeni Çıkan Yayınların Takibi, Yazı Çağrısı ve Fuar İlanlarına Yaklaşım)
  • Sosyal Medya: Nitelikli İçerik Üretimi ve Paylaşım
  • Medyadan Metne: Bir İçerik Nasıl Deşifre Edilir? (Hızlı Yazım ve Notlama Teknikleri)
  • Etkinlik Planlama ve Duyuru
  • Bir Sempozyum Nasıl Düzenlenir? Mail yoluyla iletişim dili
  • Etkili Soru Sorma Teknikleri

 

Başvuru Kriterleri: Lisans Mezunu Olmak, Takım Çalışmasına Yatkın Olmak, Gönüllülük Esaslarını Gözetmek, Çocuk Yazını Okuru Olmak

Başvuru Tarihleri: 23 Nisan – 19 Mayıs

Katılmaya Hak Kazananların İlanı: 30 Mayıs

Eğitim süresi 1 aydır. Haziran ayında gerçekleşecektir.

 

Başvuru Formu: https://forms.gle/ybrbK4hu7495o1kVA