Soruşturma

Hanzade Servi: "Kitabınızda bir kediyi ağırlamak, bence büyük bir sorumluluk"

Çok fazla kedili kitap var. Ama asıl konu şu:  Kediler, hak ettikleri şekilde o kitabın cümlelerinin en özel köşesine yerleştiriliyor mu? Gerçek hayatta tüm kediler, uyumak için en rahat ve özel yerin neresi olduğunu bilir.

Çok fazla kedili kitap var. Ama asıl konu şu:  Kediler, hak ettikleri şekilde o kitabın cümlelerinin en özel köşesine yerleştiriliyor mu? Gerçek hayatta tüm kediler, uyumak için en rahat ve özel yerin neresi olduğunu bilir. Aynı şekilde kitabın sayfaları arasında da, en özel yerde uyumak isteyeceklerdir. Bir kediyi bir kitabın öylesine bir köşesine koyamazsınız. Kedili kitap yazmak isteyen yazarların kesinlikle kedileri çok iyi tanıyor olması gerekir. Bu soruları cevaplarken, ben de hemen hemen her kitabımda kedilere yer verdiğimi fark ettim ve bu vesileyle, içinde kedilerin gezindiği kitaplarımın isimlerini de söylemek isterim: Ortanca Balık, Hayalet Tozu, Sevgili Hiç Tanımadığım Çocuk, Kalamar Pansiyon, Hortlaklar Geçidi ve Mira.

Kedi denildiğinde aklınıza ilk olarak hangi özellikleri geliyor?

İstemediği hiçbir şeyi yapmaması, hayatın kendi keyfine göre dönmesi konusundaki inatçılığı, mizah anlayışı ve özgür ruhu…

 

Çocukken okuduğunuz, sizi etkileyen kahramanı kedi olan kitaplar nelerdir? 

Çocukken hatırladığım, kahramanı kedi olan tek kitap galiba Çizmeli Kedi’ydi. Kedilerin zekâsını ortaya koyan bir masaldı. Ama çocukken beni çok etkileyen kedili bir kitap sanırım olmadı.

 

Güncel edebiyatta çeviri ya da yerli beğendiğiniz kedili kitaplar hangileridir? 

En sevdiğim kedili kitap, Asuman Portakal’ın Seni Kediyorum isimli kitabı. Çizerinden dertli bir konuşma balonuyla bir kedinin sohbetine tanık olmak, kesinlikle hayal gücünün sınırlarını zorluyor ve okuru bambaşka dünyalara götürüyor. Sanırım bir kedinin başrolde olduğu en özel kitaplardan biri bu.

 

Çocuk edebiyatında dinozorlar, köpekler gibi en çok rastlanan kahramanlardan birinin kedi olmasını nasıl yorumluyorsunuz? 

Kediler, hayatımızın çok içinde. Onları gözlemek için bol bol fırsatımız oluyor ve karakterleri kesinlikle kitaplara çok şey katacak kadar özel. Kitabınızda bir kediyi ağırlamak, bence büyük bir sorumluluk. Kalemi elinize aldığınızda, aynı gerçek hayattaki gibi, onlara hak ettikleri ilgiyi göstermek zorundasınız.

 

Sizce çocuk edebiyatı metinlerinde inşa edilen bir “kedi” algısından söz edilebilir mi?

Kesinlikle söz edilebilir. Çok fazla kedili kitap var. Ama asıl konu şu:  Kediler, hak ettikleri şekilde o kitabın cümlelerinin en özel köşesine yerleştiriliyor mu? Gerçek hayatta tüm kediler, uyumak için en rahat ve özel yerin neresi olduğunu bilir. Aynı şekilde kitabın sayfaları arasında da, en özel yerde uyumak isteyeceklerdir. Bir kediyi bir kitabın öylesine bir köşesine koyamazsınız. Kedili kitap yazmak isteyen yazarların kesinlikle kedileri çok iyi tanıyor olması gerekir. Bu soruları cevaplarken, ben de hemen hemen her kitabımda kedilere yer verdiğimi fark ettim ve bu vesileyle, içinde kedilerin gezindiği kitaplarımın isimlerini de söylemek isterim: Ortanca Balık, Hayalet Tozu, Sevgili Hiç Tanımadığım Çocuk, Kalamar Pansiyon, Hortlaklar Geçidi ve Mira.