Duyuru&Haber

“Okuma Kültürü Mekânları” Lansmanının Ardından

Okuma kültürü, “‘okuma eylemine ilişkin bireysel ve toplumsal nitelikli algıları, tutumları, değerleri, alışkanlıkları, özellikleri, becerileri ve davranışları içeren yaşama biçimi’ olarak tanımlanabilir.

23 Nisan 2024’te Rami Kütüphanesi’nde “Okuma Kültürü Mekânları” kitap serisinin tanıtımındaydım. Merve Yavuzdemir tarafından davet edildiğimiz etkinlikte açılış konuşması Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı tarafından yapıldı. Ardından Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Taner Beyoğlu moderatörlüğünde serinin yazarı Figen Yaman Coşar ve editörü Fatma Hazan Türkkol’dan metinlerin edebi özelliklerini dinledik. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce “Millî Kültür Eserlerinin Basımı ve Yayımı Projesi” kapsamında yayımlanan eser ile çocuk okura bir kitabın fikir aşamasından itibaren aldığı yol 7 farklı macera ile aktarılıyordu. Coşar’ın her birini farklı edebi türde kaleme aldığı 7 kitaptan oluşan projede her kitap farklı bir çizer tarafından resimlenmiş. Etkinlikte çizerlerin bazılarını da dinleme fırsatı bulduk. Özlem Fedai Korçak Bir Yazar Evi Macerası, Merve Ergenoğlu Bir Kitabevi Macerası, Göksu Karaca Bir Kütüphane Macerası, Rumeysa Abiş Bir Fuar Macerası ve son olarak Çağrı Odabaşı Bir Sahaf Macerası kitaplarını resimleme süreçlerini aktardı. Lansmanı 2024 Bologna Çocuk Kitapları Fuarı’nda yapılan seri için bir kitap turnesi planlanıyor ve ilk durak Bursa Kültür Yolu Festivali olacak.

Okuma kültürü, “‘okuma eylemine ilişkin bireysel ve toplumsal nitelikli algıları, tutumları, değerleri, alışkanlıkları, özellikleri, becerileri ve davranışları içeren yaşama biçimi’ olarak tanımlanabilir. Okuma kültürü bu anlamıyla, bireylerin ve toplumların okuma eylemi ile olan ilişkilerinin düzeyini ve niteliğini ifade eder” (Yılmaz, 285). Bu bağlamda, kütüphanelerin okuma kültüründeki yadsınamaz rolü konuşuldu. Çizerleri takdim ettiği konuşmasında Merve Yavuzdemir’in de değindiği gibi, yirmi yıl öncesinin katı kuralları olan, çalışanına soru sormaya çekindiğimiz kütüphanelerden, bugünün “yaşayan kütüphanelerine” aldığımız yol çok etkileyici. Projede emeği geçen herkese “Okuma Kültürü Mekânları”nın bu güzel yolculuğunda başarılar diliyor, etkinliğe daveti için Merve Yavuzdemir’e Çocuk Yazını adına teşekkür ediyoruz.

 

Kaynakça

 

Yılmaz, Bülent. “Okuma Kültürünü Geliştirmede Çocuk Kütüphanelerinin Dijital

Hizmetleri”. Okuma kültürü ve kütüphaneler. Ed. Mehlika Karagözoğlu Aslıyüksek. İstanbul: Hiperyayın, 2021: 283-302.