Soruşturma

"Futbol çağımızın vazgeçilmezi"

Popüler kültür bağlamında alımlandığı için üzerine çok çalışılmayan bir konu olsa da futbolun çocuk yazınında azımsanamayacak bir yeri var.

Popüler kültür bağlamında alımlandığı için üzerine çok çalışılmayan bir konu olsa da futbolun çocuk yazınında azımsanamayacak bir yeri var. Akran zorbalığına dikkat çeken ve arkadaşlığı pekiştiren bir oyun olarak futbol; ötekine saygı, centilmenlik, iş birliği gibi kavramlarının işlendiği, kaybetmeye dayalı olarak öfke ve üzüntü duygusuyla baş edebilme becerisinin geliştirildiği bir temsil alanı olarak futbol; tarihsel bir olayın aktarımında araçsallaştırılan futbol… Hatta çocuk okura rol model sunma motivasyonuyla şekillenen biyografik futbol yazını örneklerinden söz etmek mümkün. Bu nedenle Çocuk Yazını yeni dosyasında “Futbol” konusuna odaklanıyor. Sizin de Damla Yayınları tarafından yayımlanan futbol konulu bir seri kitabınız var. Öncelikle sormak isteriz, sizi bu konuda yazmaya teşvik eden neydi?

Öğrencilerim futbol oynamayı çok seviyorlardı. Sık sık bu konuda yazmamı istiyorlardı. Ben de söz vermiştim yazacağım diye. Oradaki kahramanlar bire bir öğrencilerimdir. Çok hoşlarına gitmişti. Kitap okumayı sevmeyenler bile bir solukta okumuştu.

 

Kahramanlarınızı seçerken popüler kültürün nasıl bir etkisi oldu? Çocuk yazını bağlamında okur beklentisi ve yayınevi tercihleri üzerine neler söyleyebilirsiniz? Seri tercihi üzerine ne düşünüyorsunuz? Bir kitabı serileştirmek nasıl bir süreç?             

Yayınevleri önce satabilecekleri kitapları tercih ediyor. Sınıf öğretmenleriyse seri kitaptan yana... Bu iki olgu yazara da aksediyor. Okuyucu açısından da seri kitap bir sonraki kitabı merak etme bakımından olumlu olabilir.

 

Anlatı odağında düşündüğümüzde metinlerinizin kurgusunda bir anlatıcı olarak yazım dilinize de yansıyan sizce hangi ölçüt daha belirleyici, estetik kaygı mı? Bilgi mi? Şöyle de sorabiliriz çocuk okur için yazılmış bir edebi metinde futbol ve futbolcuların anlatıdaki işlevi nedir?

Futbol çağımızın vazgeçilmezi... Baba ve çocuklarının birlikte yaptıkları en güzel ve vazgeçilmez aktivite... Edebi konusuna gelirsek, ben önceliği davranış kazandırmaya ve bilgilendirmeye veren bir yazarım. Bu hususta öğretmen oluşumun etkisi var mutlaka. Süslü ve karmaşık cümleler kurmaya özenmiyorum. Benim için anlaşılır olmak önemli.

 

Futbol ve toplumsal cinsiyet bağlamında bir takım oyunu olan futbol anlatılarında kadın kahramanların temsilinin azlığı üzerine ne söyleyebilirsiniz? Cinsiyet temelli bir futbol anlatısı çocuk okura ne söyler? Futbol konulu metinler yazan bir yazar olarak cinsiyet bağlamında karşılaştığınız bir olumsuzluk oldu mu? Okurlardan ne gibi tepkiler alıyorsunuz?

Şimdiye kadar olumsuz bir tepki almadım. Sporun kadını, erkeği olmaz. Benim kahramanlarım erkek diye kızlar futbol oynamaz anlamına gelmiyor. Kaldı ki sırf kızları ilgilendiren konularda da yazdım. Becerikli Aslı serisi bunun bir örneğidir. Ama kesinlikle cinsiyet ayrımı yapmam. Öyle bir konu aklıma gelmiştir, öyle yazmışımdır. Zaten okurlarım da böyle bir ayrımcılığı akıllarından bile geçirmediler. Sanırım biz büyüklerle çocuklar arasındaki en büyük fark bu. Bitirimler Futbol Takımı serisinde futbol hakkında kültürel bilgi de veriyorum. Sırf maçtan ibaret olmadığı için kız çocukları da severek okur.

 

Son olarak kitaplarınızda kahramanların bu futbolcularla daha çok evrensel değerler ya da duyular bağlamında ilişkilendiklerini söyleyebilir miyiz? Çocuk okura okuma kültürü kazandırma ve değerler eğitimi aktarımında futbol anlatılarının işlevi sizce nedir? Çocuk okurdan ne gibi tepkiler alıyorsunuz?

Bence futbol da tıpkı müzik gibi evrenseldir. Bugün üç çocuktan birinde dünya futbolunda ün yapmış bir futbolcunun forması vardır. Futbol maçları ve oyuncuları sayesinde çocuklarımız "gizli öğrenme" dediğimiz bir yöntemi aktif olarak ve severek kullanarak dünya coğrafyasını öğreniyorlar. Bu yönden düşünürsek futbol konusunda kitap yazmış olmak, küçük beyinlerin ilgi alanına kolayca girmek demek. İyi ki yazmışım. Şimdiye kadar aksi yönde bir eleştiri almadım. Eleştirilirsen sonraki baskılarda okurlarının karşısına daha zenginleştirilmiş kitaplarla çıkmanın önü açılır.