Dosya

Bir Futbol Anlatısını Çözümleme Denemesi: Sihirli Top’ta Direniş ve Keşfetme

Fatih Erdoğan’ın kaleme aldığı Sihirli Top, ilk bakışta, çarpık kentleşme ve betonerleşmenin kıskacındaki şehrin içinde kalan tek boş arazide çocukların oynayabildikleri ve sokak turnuvası düzenleyebildikleri bir futbol anlatısıdır.

Fatih Erdoğan’ın kaleme aldığı Sihirli Top, ilk bakışta, çarpık kentleşme ve betonerleşmenin kıskacındaki şehrin içinde kalan tek boş arazide çocukların oynayabildikleri ve sokak turnuvası düzenleyebildikleri bir futbol anlatısıdır. Ancak metnin fragmanlardan oluşan anlatı yapısı aralandığında, çocuk kahramanlara “kendi” olabilme motivasyonunu aşılarken aynı zamanda toplumsal cinsiyet rollerini de irdeleyen bir direniş öyküsüne de dönüşür. Bu direnişte arazinin sahibi Neriman Hanım açgözlü müteahhitlere karşı yürüttüğü mücadeleyi kazanırken sihirli topun sahibi Deniz de kendisine güvenmeyi ve pes etmemeyi öğrenir. Ben bu yazıda direniş ve kendini gerçekleştirme motifleri bağlamında, farklı okuma pratiklerine kapı aralayan bir futbol anlatısının izini sürmeye çalışacağım.

*Bu yazının devamını, editörlüğünü Meryem Selva İnce'nin üstlendiği Çocuk Yazınında Futbol: Mekan, Metin ve Medyatik İlişkiler adlı eserde bulabilirsiniz.