Kritik

Kritik

Sabahattin Ali Hikâyelerinde Çocuk İşçiliği

Türk edebiyatında kendine özel bir yer edinmiş olan Sabahattin Ali kısa ömrüne birçok eser sığdırmıştır. Onun edebiyatımızda özel bir yer edinişinde en önemli etkenlerden birisi ise elbette hikâyeciliğidir.

Kritik

Ormanda Bir Güç Mücadelesi: Yayazula

Onlarca farklı dile çevrilerek bir çok ülkede ün kazanan Yayazula minik bir farenin vahşi ormanda kendinden daha güçlü olarak nitelendirilen hayvanlarla başa çıkma hikayesini anlatır.

Kritik

“Bir Fikirle Ne Yaparsın?” Kitabında Resim ve Metin İlişkisi

Resimli kitaplar, okul öncesi çocuklar için metnin daha iyi anlaşılması ve çocuğun dinlediklerini daha iyi hayal edebilmesi bakımından yazının az, görselliğin bol olduğu kitaplardır.

Kritik

Koronasız Bir Yıl Dileğiyle, Kitapları Üzerine...

Betül Tipi Özkan, 2020 yılı biterken sizler için bu yıl yayımlanan Koranavirüs anlatılarından bazılarını derledi. Yeni yılın dünyamıza sağlık, mutluluk ve huzur getirmesi dileğiyle paylaşıyoruz...

Kritik

Çocuk Masallarına Yeni Bir Pencere Aralamak: Yanlış Masalcı Bay Yalnış

Masallar aynı zamanda çocukların karşılaştıkları ilk sözlü kültür ürünleridir. “Bu nedenle onlara sunulacak masalların seçiminde son derece özenli davranılmalıdır.

Kritik

Bir ‘Öteki’ Olarak Çocukluk

Sosyolojide keskince belirtilen ‘biz’ ve ‘onlar’ kavramları çocuk kitaplarında aynı keskinliği bulamamaktadır. Çocuk kitaplarındaki bu muğlaklık besleyici bir zihnin ürünüdür.

Kritik

Yüreğimdeki Resimler

Evet, yüreğimdeki en unutulmaz resim ve en buruk tebessüm, Çanakkaleli Necati''ye ait. Bazen kaldığı otel odasında bizi kabul eder, o daracık yerde bile ders çalışırdık. Masasında hiç hoşlanmadığım Fakir Baykurt ve benzeri yazarların romanları olurdu

Kritik

“Develer Deveyken, Sinekler Sinekken”: Atılgan Masallarında Kötülük

"Atılgan edebiyatı, üstü çoğu zaman örtülen “ortanca oğul”un hikâyesinin üzerindeki örtüleri atıverir. Bu “iç gerçeğin” hikâyesi ise son derece karanlık ve umutsuzdur. Ancak bu umutsuzluk Atılgan edebiyatında trajik bir gerçekliğe tekabül etmez.

Kritik

Afrika’da Bir Cevelan: Su Prensesi

Atılgan edebiyatı, üstü çoğu zaman örtülen “ortanca oğul”un hikâyesinin üzerindeki örtüleri atıverir. Bu “iç gerçeğin” hikâyesi ise son derece karanlık ve umutsuzdur. Ancak bu umutsuzluk Atılgan edebiyatında trajik bir gerçekliğe tekabül etmez.

Kritik

Bir Metni Ödünç Almak: Genç Poe Morgue Sokağı Cinayeti

Canals, metinlerasılığın sağladığı tüm avantajlardan faydalanarak Poe’nun metinleriyle çok sıkı bir ilişki içine girmiş ve kendisi de bu üç kitaplık ilk gençlik çağı romanları için Edgar Allan Poe ile sıkı bir diyalog kurmuştur.