Zehra Nur Canpolat

Dosya

Türkiye’de Operanın Gelişimi ve Çocuk Operası Örneği Olarak Papagenolar İle Diğerleri

Birçok açıdan sanatsal bir iletişim biçimi olan operanın çocuk kolu bu yazıda değinildiği gibi hem çocuk sanatçı yetiştirmek hem de bu sanatın seyircisini oluşturmak adına önemlidir.

Dosya

Felsefeyi Mizahla Harmanlamak: “Çaylak ile Filozof” Serisi Örneği

Tarih tasarımından çok önceye dayanan felsefe, birçok alt dalı ile insan zihnini sorgulama zemininde dinamik tutan bir disiplin olagelmiştir.

Duyuru&Haber

BİR GALANIN ARDINDAN: BULMACA KULESİ: EVE DÖNÜŞ

Çocuk Yazını ekibi olarak Bulmaca Kulesi: Eve Dönüş animasyon filminin yapımcısı ve senaristi Ahmet Ercan’ın davetiyle katıldığımız gala oldukça coşkulu anlara ev sahipliği yaptı.

Dosya

Manzum Bir Hayvan Anlatısının Postmodernist Kurulumu: La Fonten Orman Mahkemesinde

Ural, kitabında La Fontaine’in bir açığını yakalar. “Yılan Masalı” adlı masal La Fontaine’nin Masalları arasında yoktur. Şaire göre bu onun Anadolulu Ezop’tan “yürütmeyi” unuttuğu bir öyküdür.

Dosya

Yağmur Yağdıran Kedi’den Tüylü Bir Uzaylı Macerası’na Hayvana Yönelik Şiddet ve Çocuğa Görelik

Yağmur Yağdıran Kedi, olağanüstü güçlere sahip olmasına rağmen aciz bir varlık olan kedi Alfonso’nun yetişkin şiddetine muhatap olması birebir gerçekleşiyor hissi ile okuruna yansıdığı için çocuğa görelik ilkesini ihlal etmiştir.

Kritik

Bir Çikolata Anlatısı Çocuk Haklarına Dair Ne Söyler?

20 Kasım, 1989 yılından itibaren Birleşmiş Milletler (BM) tarafından dünya genelinde çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini gündeme taşımak amacıyla “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak kutlanmakta.

Dosya

Yeni Futbol Antrenörü’nde Futbolun Ters Yüz Edilmesi

Yeni Futbol Antrenörü’nün ana karakteri Bayan Charlotte bir kadın antrenör olarak futbolun ötekilerinden biridir. Dünya genelinde tartışmasız bir erkek sporu olarak yaşanan futbolda kadın kimliği bir ötekidir çünkü.

Kritik

Sabahattin Ali Hikâyelerinde Çocuk İşçiliği

Türk edebiyatında kendine özel bir yer edinmiş olan Sabahattin Ali kısa ömrüne birçok eser sığdırmıştır. Onun edebiyatımızda özel bir yer edinişinde en önemli etkenlerden birisi ise elbette hikâyeciliğidir.

Dosya

Havva: Kötü Kokan Bir Beslemenin Hikâyesi

Vüs’at O. Bener, 1950 sonrasında gelişen Türk roman ve öykücülüğünün özgün isimlerinden biridir.

Dosya

İçimdeki Müzik: Teknolojik Aygıtıyla Benliğini Bulmaya Çalışan Bir Engelli Anlatısı

İçimdeki Müzik romanı, ben anlatıcı yoluyla çizdiği engelli portresiyle sahici bir ton yakalamıştır. Başkarakterin edindiği bilgisayar yoluyla zihnini dışa vurarak öz saygısını daha da geliştirip “itaatkâr” bir bedene eriştiğini söyleyebiliriz.